Costurile tot mai ridicate ale carburanţilor au declanşat proteste de stradă în Europa şi Asia Creşterea galopantă a preţurilor la petrol şi la alimente riscă să provoace şi alte
Costurile tot mai ridicate ale carburanţilor au declanşat proteste de stradă în Europa şi Asia
Creşterea galopantă a preţurilor la petrol şi la alimente riscă să provoace şi alte scumpiri, în timp ce autorităţile nu par a avea soluţii.
Preţul barilului de petrol a depăşit 133 de dolari la principalele burse, în primele două zile ale săptămânii. Chiar dacă nu a mai fost depăşită bariera de 135 de dolari de săptămâna trecută, criza petrolieră nu dă semne că se va încheia prea curând. Organizaţia Ţărilor Producătoare de Petrol (OPEC) nu a luat până acum nicio măsură pentru a majora producţia.
Manifestaţiile se ţin lanţ pe tot globul
Pentru "a linişti" pe toată lumea, Chakib Khelil, preşedintele OPEC, a anunţat că statele membre nu intenţionează să se reunească pentru a discuta despre piaţa petrolului înainte de întrunirea din septembrie.
Unii analişti avertizează că barilul ar putea ajunge la incredibilul preţ de 200 de dolari până la sfârşitul acestui an.
Londra a fost paralizată ieri de protestul camionagiilor afectaţi de costurile tot mai ridicate ale carburanţilor. Unul dintre organizatori declara că manifestaţia ar putea fi doar începutul unor reacţii în lanţ în Marea Britanie, unde opinia publică s-a săturat de această situaţie. De altfel, protestul nu este singular în Europa. Pescarii francezi au ieşit în stradă din acelaşi motiv.
Mai mult, lor li s-au alăturat colegii din Spania, Portugalia şi Italia, care ameninţă că vor intra într-o grevă pe termen nelimitat, de astăzi, în condiţiile în care guvernanţii nu dau semne că sunt în căutarea unor soluţii pentru rezolvarea crizei. Manifestaţii de protest au fost şi în Asia, inclusiv în I