Proprietarii maşinilor de teren de fabricaţie autohtonă plătesc o taxă anuală mai mică decât poseorii unor autoturisme similare din import În afara taxării dividendelor, considerată
Proprietarii maşinilor de teren de fabricaţie autohtonă plătesc o taxă anuală mai mică decât poseorii unor autoturisme similare din import
În afara taxării dividendelor, considerată discriminatorie, autorităţile române trebuie să rezolve urgent şi problema impozitului anual perceput posesorilor de ARO.
Ministerul Economiei şi Finanţelor a primit recent din partea Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicită autorităţilor de la Bucureşti amănunte referitoare la sistemul de impozitare a autovehiculelor de teren din producţie internă.
Reprezentanţii europeni vor să ştie mai precis dacă prevederea legală este încă în vigoare, respectiv dacă, în acest moment, impozitul anual perceput posesorilor de autovehicule ARO este altul decât cel încasat de la proprietarii autovehiculelor de teren din import.Potrivit art. 263 alin. 2 din Codul Fiscal în vigoare, impozitarea autovehiculelor de teren din producţia internă (n.r. - în acest moment, ARO este singura maşină care se încadrează) reprezintă o excepţie.
Impozitul la ARO, mai mic
Mai exact, acest tip de maşină este impozitat diferenţiat, cu sume mai mici, comparativ cu alte autovehicule de acelaşi tip. Spre exemplu, pentru un ARO, impozitul este de la 1 ianuarie 2007 de 25 de lei pentru fiecare grupă de 200 de cmc.
Astfel, pentru un ARO de 2.438 cmc s-a plătit în acest an un impozit de aproximativ 300 de lei, în timp ce pentru o altă maşină cu o capacitate cilindrică între 2001 şi 2600 cmc inclusiv impozitul anual este de 30 lei pentru fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
"Singura solicitare a CE în acest caz ar putea fi eliminarea excepţiei, respectiv tratarea autoturisme