Nu numai puii de om pot dezvolta comportamente deviante, ci şi urşii. Pentru că risca să devină un „golan” care umblă pe străzi şi scotoceşte prin gunoaie, ursuleţul Bubu a fost luat ieri de la sânul mamei şi dus la Centrul de reabilitare din Harghita. Acest centru este un fel de „şcoală de corecţie” pentru puii de urs care se îndepărtează de la starea firească de fiare sălbatice.
Despărţirea de Berta
Ursoaica Berta nu ar fi renunţat pentru nimic în lume la puiul său. Tocmai de aceea, la Grădina Zoologică din cartierul Noua au sosit specialişti de la centrul din Harghita şi de la Institutul de Cercetare a Animalelor Sălbatice (ICAS) Braşov. Medicul veterinar al grădinii a pregătit soluţia tranchilizantă, a înarmat puşca şi a ţintit prin vizeta cuştii unde se afla ursoaica împreună cu puiul ei. Supărat pe „săgeata” cu tranchilizant, Bubu a prins-o între dinţi şi a început să o ronţăie. Imediat ce tranchilizantul şi-a făcut efectul, iar ursoaica a devenit neputincioasă, Leonardo Bereţchi - specialistul din Harghita - a intrat în cuşcă şi l-a luat pe Bubu de ceafă. L-a dus „pe sus” până la cuşca pregătită într-o maşină, în ciuda protestelor vehemente ale puiului de urs. Aşa că Bubu şi-a luat adio de la mama lui din cuşcă, speriat, fără să ştie ce-o să-l aştepte.
Într-un an-doi va învăţa să fie urs sălbatic
Bubu va locui la Centrul de reabilitare din Harghita într-un ţarc. Acolo va învăţa să se comporte ca un urs adevărat şi va uita de deprinderile urbane ale mamei sale. „Este un loc special în care ursul se obişnuieşte cu condiţiile din natură, departe de civilizaţie. I se va da de mâncare fără să vadă oameni, iar hrana îi va fi pusă de fiecare dată în alt loc, pentru a învăţa să caute. Prima dată va sta într-un ţarc mai mic, apoi într-unul mai mare, şi tot mai mare, până se va obişnui cu libertatea deplină”, a explicat Ramon Jurj, specia