Studiul Institutului pentru Politici Publice referitor la serviciile publice arata ca 12% din populatie nu are apa curenta si nu este racordata la canalizare iar 55% din locuintele marilor orase nu sint bransate la reteaua de termoficare. In schimb, tarifelele la apa si caldura sint piparate, in top situindu-se: Bacau, Oradea, Zalau si Sfintu Gheorghe. Cel mai mic numar de politisti este in Bistrita - 1 politist la 1597 de locuitori, iar cel mai mare in Buzau - 1 politist la 300 locuitori.
Studiul IPP acopera perioada 2004-2007 si cerceteaza toate orasele resedinta de judet, plus Bucurestiul si primariile de sectoare. La nivel de tara, raportul arata ca exista localitati unde facilitatile sint comparabile cu cele din secolul XIX.
Cu toaleta-n fundul curtii
Nici macar azi, populatia marilor orase nu are in totalitate acces la retelele de apa si de canalizare, doar 88% din locuitori fiind racordati.
Exista inca unele localitati, precum Vaslui sau Buftea, unde aproape jumatate din locuitori nu beneficiaza nici macar de serviciul de canalizare. Pe de alta parte, exemplele pozitive sunt Cluj Napoca, Galati, Iasi si Timisoara, unde gradul de racordare este de 100%.
Pana si apa ustura la buzunare
Media pe 2007 a pretului unui metru cub de apa a fost de 1,89 lei.
Numeroase municipii practica insa tarife mai mari: Bacau, Oradea si Targoviste (2,63 lei/mc). Acest serviciu este mai ieftin in Targu Jiu (0,62 lei/mc), Cluj-Napoca (1,35 lei/mc) si Deva (1,36 lei/mc).
Paradoxal, acolo unde preturile sunt mai mari, pierderile cresc exponential, au observat cercetatorii de la IPP.
Iarna ne incalzim la lumanare
55% din locuintele romanilor de la orase erau in 2007 debransate de la reteua de termoficare. Motivul: facturile mult prea mari la caldura.
In fruntea clasamentul