Tapas, paella, tortillas de patatas, gazpacho sunt denumiri care pentru mulţi nu înseamnă nimic. Pentru un grup de tineri de la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova, toate aceste mâncăruri nu mai au nici un secret. Ei le-au preparat în marile restaurante spaniole şi le-au servit clienţilor, procurându-şi astfel un paşaport pentru Spania. Şcoala de turism şi catering IES Huarto de Mendoza a iniţiat în tainele gastronomiei spaniole, timp de trei săptămâni, 14 elevi de la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova. Această acţiune a făcut parte din proiectul „Gastronomie Românească“, finanţat de Comisia Europeană, elevii având astfel posibilitatea să îşi dezvolte unele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe profesionale care să le faciliteze accesul pe piaţa muncii sau în domeniul afacerilor.
„În străinătate se câştigă banii“ După ce a învăţat cum se prepară fripturile, sosurile, salatele, peştele, fructele de mare, gustările calde şi reci, deserturile rapide sau cum se realizează elementele decorative specifice bucătăriei spaniole, elevii craioveni au ştiut exact ce meserie vor face în viitor - bucătar, dar nu în restaurantele din România. „Este o meserie bună, de viitor. Am învăţat multe reţete şi mi-ar plăcea să lucrez în domeniu, dar acolo, pentru că se plăteşte foarte bine“, a spus Dragoş Nanu, elev în clasa a X-a. „În străinătate se câştigă banii, nu aici. Acolo poţi să faci carieră în orice domeniu, de aceea cred că aş reuşi să am această profesie de bucătar“, a completat Daniel Pantazie.
Gastronomia spaniolă, învăţată în trei săptămâni Pentru alţii, gastronomia este o pasiune, una din care vor să facă şi carieră. „Gătesc şi acasă. Îmi place, dar în ţară nu eşti apreciat. Această experienţă inedită m-a ajutat să descopăr că pot să fac ce îmi place“, a spus Bogdan Dincu. „Nu ne-am fi aşteptat să învăţăm atâtea lucruri în doar trei săptămâni. Este o pa