» Pensiile de zeci de milioane ale securistilor au sanse minime de a fi micsorate.
»Juristii apreciaza initiativa, dar spun ca aplicarea ei ar conduce la discriminare.
» Fostul securist Ilie Merce sustine ca a adus anual la bugetul tarii 2 milioane de dolari si ca-si merita pensia generoasa.
Pensiile uriase ale fostilor securisti au toate sansele sa ramana intacte, deoarece implementarea unei asemenea legi presupune numeroase proceduri greu de indeplinit. Propunerea de micsorare a pensiilor fostilor securisti si activisti a venit din partea lui Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate a primului ministru, dar Diana Hatneanu, directorul executiv al APADOR-CH, este sceptica in ceea ce priveste sansele de reusita a acestui demers: "Nu stiu cat de fezabil este acest proiect, fiindca ar aparea ca o sanctiune si, pana la urma, oamenii respectivi au avut un salariu, au contribuit la fondul de pensii". Aceasta norma este privita ca o penalizare a averii personale care nu pare justificata, avand in vedere ca fostii securisti si activisti au contribuit la fondul de pensii.
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, crede ca o pensie poate fi micsorata numai in conditiile regandirii intregului sistem. "Riscul acestei legi este sa produca o discriminare de grup, lucru care n-ar rezista la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Se poate schimba sistemul de pensii, dar pentru toata lumea si pe aceleasi criterii. Sa faci o lege numai pentru o categorie de persoane pe care sa o dezavantajezi, asta se numeste discriminare". Andon mai crede ca legea lustratiei este blocata din aceleasi motive: "Orice tine de culpabilizari de grup este impotriva principiilor statului de drept si a conventiei europene". Deputatul Victor Ponta sustine ca ideea cu micsoarea pensiilor este buna, cu conditia unei reglemen