Cum cea mai mare parte a blocurilor de locuinte din Romania au fost construite in perioada socialista, eficienta energetica la nivelul consumatorilor casnici se traduce prin reglare si contorizare. Termostatele, repartitoarele de costuri, valvele de echil
Repartitoarelor de costuri, piata care s-a dezvoltat mai mult dintr-o obligativitate legislativa decat dintr-o necesitate inteleasa de consumatorul casnic de energie termica, atinge o valoare de piata de peste 65 de milioane de euro in prezent.
Pana la sfarsitul lunii septembrie a anului viitor, cand va expira termenul limita pana la care vor trebui montate astfel de aparate de repartizare a costurilor in fiecare apartament racordat la sistemul central de incalzire, valoare estimata a pietei este de peste 130 de milioane de euro. In septembrie, aproximativ 80% din totalul de 5,5 milioane de radiatoare existente la nivel national vor avea montat un repartitor de costuri de incalzire.
Obligatia montarii repartitoarelor dateaza din 2004 si a fost initiata de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarire Comunala (ANRSC). La scurt timp a aparut cadrul legislativ care mentioneaza obligativitatea montarii de aparate de repartizare a costurilor in fiecare apartament care beneficiaza de agent termic de la sistemul centralizat. Termenul limita stabilit initial pentru vara anului trecut a fost prelungit pentru toamna anului viitor, mai exact sfarsitul lunii septembrie 2009.
Pentru vanzarea si montarea de repartitoare de costuri in apartamentele romanilor se intrec in jur de sapte companii, care pana in prezent au acoperit mai putin de jumatate din totalul apartamantelor racordate la sistemul centralizat de incalzire.
Lupta se da insa la varf: intre compania ISTA cu 930.000 de repartitoare de costuri vandute si montatesi care detine 19% din totalul pietei, fir