Preturile solicitate pentru apartamentele cu trei camere din Bucuresti erau la inceputul anului cuprinse intre 120.000 si 216.000 de euro, valori duble fata de media locuintelor din cele mai mari zece orase din tara, unde pentru acest tip de locuinte preturile variaza intre 42.000 si 130.000 de euro, potrivit unei analize a ZF si a datelor din analiza pietei imobiliare pe anul 2008, realizata de firma de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.
Diferenta de pret este data in primul rand de nivelul salarial inregistrat la nivelul Capitalei, de aproximativ 30% fata de media pe tara, precum si de deficitul consemnat la sfarsitul anului trecut, care a permis proprietarilor sa solicite preturile maxime suportate de piata.
Bucurestiul este singurul oras din tara in care nu mai pot fi cumparate apartamente cu trei camere mai ieftine de 100.000 de euro, in timp ce in Ploiesti sau Craiova nivelul de plecare a preturilor este in jurul valorii de 50.000 de euro.
Cele mai scumpe apartamente din afara Bucurestiului sunt in Iasi, Constanta sau Sibiu, unde pretul unui apartament cu trei camere poate ajunge la 120.000-130.000 de euro, arata datele CBRE Eurisko.
Aceste orase au fost prinse intr-un context care a favorizat cresterea preturilor, precum desemnarea Sibiului capitala culturala europeana pe parcursul anului trecut sau investitiile anuntate la Iasi, in domenii precum automotive sau constructii.
Pe de alta parte, pretul de tranzactionare a apartamentelor vechi din cartierele periferice ale Capitalei au scazut cu 10-15% de la inceputul acestui an, in ciuda faptului ca valorile solicitate de catre proprietari sunt la acelasi nivel.
Scaderea este pusa pe fondul micsorarii cererii solvabile de locuinte in Capitala, in timp ce oferta creste atat in ceea ce priveste locuintele noi, cat si cele vechi, tinand cont ca o parte dintre investitorii specul