La un moment dat - in perioada dintre colapsul bancii de investitii Bear Stearns si atingerea pragului de 130 $ pentru un baril de petrol - inflatia a devenit cea mai importanta grija a autoritatilor americane, depasind chiar si criza ipotecara.
Cu doar cateva saptamani in urma, investitorii se temeau ca prabusirea Bear Stearns sa nu fie decat inceputul unui lung sir de falimente pe Wall Street. Calmul s-a reinstaurat insa relativ repede pe piata financiara, incurajand cumparatorii sa se reintoarca pe pietele bursiere, scrie International Herald Tribune.
Acum temerile au reaparut dupa ce pretul titeiului a urcat cu peste 30% de la inceputul anului incoace, economistii avertizand ca o asemenea situatie ar putea reduce drastic cheltuielile consumatorilor, dar si profiturile corporatiilor. Iar piata bursiera - care a primit o lovitura dura in momentul aparitiei speculatiilor privind prabusirea unora dintre cele mai mari institutii financiare - pierde teren de fiecare data cand barilul de petrol atinge un nou record.
"Pentru prima data, inflatia - si nu ritmul de crestere - este principalul vector macroeconomic la nivel global", se arata intr-un raport al economistilor Merrill Lynch.
"Socul inflationist a lovit deja. Pricipala preocupare in acest moment este cat de persistent va fi socul si cum vor reactiona investitorii si autoritatile financiare", mentioneaza studiul. Unul dintre principalele efecte ar putea consta intr-o accelerare a cresterilor salariale, in special pe pietele emergente. Pe de alta parte, in tarile dezvoltate am putea asista la o prabusire a indicelui increderii consumatorilor, ale caror salarii nu vor putea tine ritmul cu inflatia.
Increderea consumatorilor este deja in scadere in Statele Unite, in zona euro si in Japonia. "Am considerat multa vreme ca nu avem motive sa ne temem de o eventuala recesiune", a