Contrastele se succed si in ceea ce priveste amenajarile interioare. Dupa o perioada de simplitate se remarca din nou opulenta si grandoarea, iar ceea ce a fost vechi redevine modern. Capelele bisericilor din Italia ii reinspira pe designeri.
Designerii interiori considera ca se va renunta la liniile simple si se va reveni la grandoare in casele romanilor. "Daca pana acum a fost in voga stilul minimalist japonez, caracterizat prin linii drepte, finisaje curate, culori sobre - uneori chiar austere; acum reinvie un stil baroc, elegant, incarcat", a spus Irina Constantin, interior designer si marketing manager Knox Design, companie specializata in amenajari interioare.
Termenul baroc, care inseamna la origini o perla cu o forma neregulata, are ca principale caracteristici ornamentele abundente si formele opulente.
Pe principiul ca un contrast naste alt contrast, stilul baroc pe care il anticipeaza specialistii de design interior urmeaza unei perioade tacute in forme si bogate in linii, minimalismul. Stilul minimalist are ca ratiune diminuarea pe cat posibil a numarului de obiecte si linii si, in general, nu se inspira din zone de interes precum istoria sau religia. Minimalismul ne provoaca practic la simplitate. Acestui curent i s-a reprosat insa austeritatea si raceala, desi nu toate parerile converg in acest sens.
Stilul minimalist nu este insa o noutate si a fost adoptat mult mai tarziu in Romania, comparativ cu alte state. Curentul s-a raspandit practic in Europa in anii ?60 si incet-incet a ajuns si in Romania anilor ?90. Aici nu a poposit insa la fel de mult ca in alte tari pentru ca, dupa cum spune Irina Constantin barocul sau poate neo-barocul este pe cale sa revina. Dar nu brusc.
"In general un stil in amenajari se pastreaza mult mai mult decat o moda vestimentara. Dureaza cativa ani si se schimba treptat. In Romania es