Fostele fabrici de textile se transforma in malluri, spatii de birouri sau chiar apartamente, fie ca vorbim de Timisoara, Cluj, Baia Mare sau chiar Bucuresti. Dezvoltatorii profita de pozitiile bune ocupate de aceste fabrici, in timp ce proprietarii fabri
Atrium Center Cluj, Radius Baia Mare sau City Business Center (City BC) din Timisoara. In urmatorii ani doar nostalgicii isi vor aminti ca in locul unde se vor afla aceste proiecte imobiliare lucrau sute sau chiar mii de textilisti, pe care dezvoltarea imobiliara i-a determinat sa-si mute serviciul la periferie sau, din contra, sa se angajeze comercianti in mall.
Un principiu de baza al imobiliarelor vorbeste despre cele trei elemente esentiale ale unui proiect: locatie, locatie, locatie. Iar fabricile de textile, in general, beneficiau de acest argument din plin: Tricotaje Somesul se afla in piata Marasti din Cluj, ModaTim se afla langa piata 700 din Timisoara, in timp ce fabrica Tricodava se afla in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti, unde va fi realizat un ansamblu rezidential de mari dimensiuni.
"Desigur ca marjele de profit din imobiliare sunt actualmente substantial mai ridicate fata de cele din confectii. In confectii existau marje de profitabilitate foarte mari in urma cu 3-4 ani, dar desigur aplicate la o cifra de afaceri destul de redusa. Actualmente, din motive de cost, aceste marje au coborat foarte mult, ajungand in linie cu marjele normale din industria textila in lume, in jur de 5-7%", explica Ovidiu Sandor, presedintele firmei ModaTim Investments motivele pentru care afacerile imobiliare surclaseaza ca importanta industria confectiilor.
ModaTim este unul dintre putinii producatori de confectii care nu au ales varianta usoara, de a vinde terenul unui dezvoltator specializat, ci a creat o divizie speciala de investitii imobiliare si a finalizat deja o cladire de