Două specii de plante rare sunt otrăvite de zgura adusă de vânt Un deal care adăposteşte plante din epoca postglaciară e acoperit, zi de zi, de cenuşă. Reziduurile termocentralei
Două specii de plante rare sunt otrăvite de zgura adusă de vânt
Un deal care adăposteşte plante din epoca postglaciară e acoperit, zi de zi, de cenuşă. Reziduurile termocentralei braşovene ucid flori unice în Europa.
La opt kilometri de Braşov, între Sânpetru şi Hărman, se află rezervaţia naturală Dealul Lempeş. Este parţial împădurită cu specii vegetale deosebite. Prezenţa vegetaţiei xerofile (plante adaptate unui climat foarte arid - n.r.), formată în intervalul cald şi relativ uscat din perioada postglaciară, a determinat declararea acestui deal ca rezervaţie ştiinţifică. Complexul Dealul Cetăţii Lempeş are o suprafaţă de 274,5 ha şi a fost înscris în lista zonelor naturale protejate, de interes naţional.
Prin Ordinul 850/2003, rezervaţia a fost dată în custodie Direcţiei Silvice Braşov. Condiţiile climatice sunt cele specifice depresiunilor, cu ierni geroase (media lunii ianuarie sub - 50 C) şi veri călduroase (peste 230 C).
Zgura şi cenuşa rezultată din arderea cărbunelui la CET-ul din Braşov au fost depozitate în apropierea rezervaţiei, la marginea comunei Sânpetru. Vânturile spulberă depozitul, şi praful negru ajunge pe dealul rezervaţiei naturale şi în curţile oamenilor. CET, somat să ecologizeze zona Primăria Sânpetru a curmat continuarea poluării zonei.
"I-am anunţat pe cei de la CET că, începând din data de 15 mai 2010, nu le mai prelungim contractul de concesionare a terenului unde depozitau cenuşa. I-am anunţat că ei au obligaţia să acopere munţii de zgură şi să ecologizeze întreaga zonă, acoperind-o cu pământ fertil, care poate fi înierbat. Deoarece în zona respectivă solul conţine multă turbă şi ţine apă, noi am prefera să o inund