Zilele trecute, am dat intimplator peste ultimul studiu al Biroului European de Statistica - Eurostat, studiu realizat in 2008 pentru 2007, in functie de valoarea medie a Produsului Intern Brut (PIB). De fapt, o ierarhie a tuturor regiunilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, in perspectiva bunastarii si calitatii vietii. Rezultatul studiului, desi nu ar fi trebuit sa ma surprinda, a fost o palma grea, pe care am primit-o din plin. Concret, sase din Top 15 al celor mai slab dezvoltate regiuni ale Europei sint in Romania. Mai mult, cea mai saraca regiune din intregul continent, cu un PIB de doar 5.430 euro/cap locuitor, ceea ce reprezinta aproximativ 24% din media europeana, este zona de Nord-Est a tarii noastre. Aceasta in conditiile in care, in fruntea clasamentului celor mai bogate zone, regiunea Londrei dispune de un PIB pe cap de locuitor ce depaseste cu 300% media europeana, cifrindu-se la 67.800 euro. Londra este urmata de Luxemburg, unde PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 59.200 euro si de Bruxelles, cu 53.900 euro.
Din Romania, cea mai dezvoltata regiune este Bucuresti - Ilfov, cu 74% din media PIB pe cap de locuitor. Zona de Sud-Est a tarii, unde e incadrat si judetul Braila, ocupa locul 8 in Top15, cu un PIB de 31% din media europeana. Concluzia: nu sintem saraci, sintem cumplit de saraci!
Cu toate acestea, in discursul politic al candidatilor la Primaria sau presedintia Consiliului Judetean nu prea regasim acest adevar. Nu prea ni se vorbeste despre saracia crunta - cronica as spune - in care ne zbatem. Intr-un optimism de-a dreptul iresponsabil ne vorbesc despre aeroport, heliport, port pentru iahturi, baze NATO, centre comerciale in care se vor regasi cele mai tari firme cu produse de fite, etc. Dar despre cum sa scapam de saracie?
De acord, ciinii comunitari, lipsa parcarilor, siguranta pe strazi, drumuri