Inevitabilul s-a produs. Consiliul General al Capitalei a batut palma cu o echipa de 14 birouri de arhitectura pentru dezvoltarea unui program de revitalizare a spatiului urban din Bucuresti. Conceptul de baza este crearea de camere urbane, de zone cu fun
Desi Consiliul General nu a dat propriu-zis unda verde pentru Transcentral Urban Bucuresti (T.U.B.) si nu a adus finantare, pasul facut, prin simpla implicare directa a urbanistilor si arhitectilor, este insa foarte important. Hotararea a fost luata in cadrul sedintei din 8 mai 2008, prin care Primaria se angajeaza sa sprijine aceasta initiativa.
Administratia locala si-a asumat astfel colaborarea cu reprezantantii mediului privat, cu arhitecti si urbanisti, care pana acum au subliniat in repetate randuri ca esteticul si functionalitatea unui oras trebuie construite si cu ajutorul specialistilor.
T.U.B. a fost lansat anul trecut, in mai, la Anuala de Arhitectura din Bucuresti.
Majoritatea marilor capitale europene au acest sistem deja implementat. La proiectele publice, de exemplu, se organizeaza concursuri, printre membrii juriului fiind si experti recunoscuti pe plan local si national. Una dintre cele mai mari probleme ar putea fi, pe termen lung, asigurarea capitalului necesar, mai ales din cauza complexitatii acestui proiect.
Capitala, casa mea departe de casa
Proiectul are doua mari capitole: camerele urbane, zone care sa fie delimitate si pregatite pentru un anumit tip de activitate, si circuitul pentru citadini si ciclisti. Camerele urbane vor fi imprastiate prin zona centrala a Bucurestiului, de la Rahova la Piata Unirii pana la Piata Romana. Traseul va fi accentuat de aceste camere urbane, care vor incerca sa scoata in evidenta ce are mai bun o anumita zona, fie ca este vorba despre Bucurestiul de altadata, cum este cazul Centrului Istoric, fie ca