Investitorii sunt tot mai reticenti fata de investitiile in fonduri de investitii. Bancile si grupurile financiare, prin insertiile de capital facute in propriile fonduri, au ramas singurele motoare de crestere ale industriei anul acesta.
Scaderea agresiva a Bursei din primele trei luni ale anului a dus la o depreciere pe masura a unitatii fond, pana la un maxim de 30% in cazul unor fonduri de actiuni. Cu toate acestea, investitorii nu se ingramadesc sa cumpere unitati de fond la preturi "promotionale", unii chiar prefera sa se retraga din fonduri, marcandu-si astfel pierderea si ignorand faptul ca plasamentele se realizeaza pe termen mediu si lung.
"Pe piata locala, asistam la un paradox al plasamentelor: investitorii sunt foarte entuziasmati cand preturile sunt sus, astfel ca fac subscrieri la fonduri, iar cand preturile unitatilor de fond scad, nu mai cumpara nimeni", spune Radu Hanga, director general la societatea de administrare BT Asset Management.
"Investitorii sunt derutati atat de evolutia pietelor internationale cat si de cea a Bursei locale. Toata lumea este in asteptare. Cat va dura insa aceasta asteptare, este destul de greu de spus", sustine si Ilie Cenan, presedintele societatii Globinvest care a raportat iesiri din cele cinci fonduri administrate in valoare de 24,1 milioane de lei (6,6 milioane de euro), in timp ce intrarile au fost de 18,3 milioane de lei (5 milioane de euro) anul acesta.
In aprilie, luna in care au intrat pe piata doi noi jucatori - OTP Asset Management si Zepter Asset Management, fondurile mutuale au raportat intrari nete de 40,8 milioane de lei (11,1 milioane de euro), in conditiile in care cele doua societati de administrare a investitiilor au pornit la drum cu infuzii de capital in valoare totala de aproape 44 de milioane de lei (12 milioane de euro).
Daca la inceputul anului Zepter AM