Au trecut 19 ani si nu poti sa nu te intrebi daca Indiana Jones, faimosul arheolog, este sau nu ca vinul: mai copt si mai bun sau doar mai batran si deci acru? E greu de raspuns la aceasta intrebare, dar noul "Indiana Jones si regatul craniului de cristal" ofera un spectacol in toata regula, chiar daca anumite momente sunt mult mai bune ca altele.
Au trecut 19 ani si pentru personaj, prin urmare sa nu va mire ca dr. Jones (Harrison Ford) nu mai e la fel de zglobiu ca odinioara. Dar sarmul arheologului nu s-a acoperit de un strat gros de praf, si nici reactiile contradictorii pe care de-acum sexagenarul la trezeste in reprezentantele "sexului slab". De fapt expresia este total nepotrivita: Jones are de-a face cu Irina Spalko (Cate Blanchett), lidera obsedata de cunoastere a unei echipe de sovietici porniti in cautarea craniului din titlu. Spadasina, cititoare de minti si favorita a lui Stalin, Spalko este un inamic pe masura sugubetului Jones, care primeste si un ajutor in aceasta a patra parte, un ajutor in costum de motociclist si tunsoare ? la James Dean: este vorba de Mutt (Shia LaBeouf), care da toate semnele ca ar putea deveni protagonistul seriei, cu un Harrison Ford pe post de tatic Sean Connery de acum inainte.
N-are rost sa incercam un scurt sinopsis al filmului, caci Indiana Jones face extrem de multe in aceasta parte a seriei, plina de entuziasmul exploziv si verva specifice "templului blestemat", "arcei pierdute" sau "ultimei cruciade". Urmaririle, intrecerile cu masini de epoca, problemele cu serpii si toate acele detalii care fac deliciul oricarui Indiana sunt la locul lor, iar acest aspect garanteaza spectacol pentru cele doua ore ale filmului.
Chiar daca nu a excelat niciodata la capitolul verosimilitate, seria Indiana Jones incepe sa exagereze odata cu "craniul". Avem sarituri cu masina in prapastie, navigare cu "tancul" pe cascade,