Primul lucru care imi vine in minte cand ma gandesc la Antalya e soarele. Al doilea sunt resorturile de cinci stele care se intind pe zeci de hectare. Al treilea e Marea Mediterana limpede si turcoaz. Iar al patrulea - mancarea in cantitati industriale.
Dar Antalya nu inseamna numai atat. Regiunea turistica Antalya este una dintre cele mai frumoase ale Turciei. Muntii Taurului coboara aici direct spre apele Mediteranei, formand o neregulata linie de coasta. Zona, scaldata de soare 300 de zile pe an (iarna, temperatura minima este de 7 grade Celsius), ofera in martie si aprilie chiar si sesiuni de schi in munti la orele diminetii, pentru ca, dupa-amiaza, in aceeasi regiune sa faceti baie in apele calde ale Mediteranei. Campurile de pe coaste sunt acoperite cu plantatii de bananieri, livezi de citrice, paduri de pini si palmieri.
Cele mai multe cladiri istorice ale Antalyei pot fi gasite de-a lungul strazilor inguste din Kaleici, cartierul vechi. Aici sunt situri istorice, arheologice si arhitecturale - Yivli Minaret, Karatay Medresesi, Turnul Hidirlik, Ahi Yusuf Mescidi, Turnul Ceasului. Tot aici sunt si cateva moschee - Iskele, Mura, Tekeli Mehmet, Balibey, Musellim si Seyh Sinan Efendi. Cele mai multe dintre aceste structuri dateaza inca din perioada elena. De asemenea, la Muzeul din Antalya pot fi gasite foarte multe obiecte arheologice.
Dupa vizitele "culturale", puteti sa va relaxati pe o banca, la umbra unui pin in Parcul Karaalioglu sau puteti admira pescarii si vasele lor in Portul de Iahturi. Tot aici puteti arvuni un iaht pentru o petrecere nocturna sau o croaziera pe Mediterana. Nu uitati sa negociati pretul pentru ca suma corecta este, cu siguranta, jumatate din cea care vi s-a spus la inceput.
Suvenirurile obisnuite - ochiul albastru (simbolul norocului in Turcia), hainele contrafacute "semnate" Armani, Versace sau