Iesiti cu imaginea sifonata in urma scandalului escrocheriilor imobiliare, notarii publici arunca vina pe functionarii primariilor si promit ca se vor perfectiona in depistarea documentelor false.
Notarii sustin ca in ultima vreme numarul tranzactiilor imobiliare frauduloase "a atins cote fara precedent" in Romania, devenind un adevarat fenomen. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) isi justifica eventualele neglijente prin "cresterea accentuata a tranzactiilor imobiliare", prin "cresterea preturilor imobilelor de la an la an si prin obtinerea unor profituri considerabile prin instrainarea de imobile". Asociatia considera ca tehnicile potentialilor infractori s-au perfectionat datorita relatiilor existente intre acestia si unii functionari care au permis accesul la baze de date oficiale. In acest sens, notarii colaboreaza cu Ministerul de Interne si sustin ca s-au dotat cu aparate de depistare a cartilor de identitate false. Cu toate acestea, "notarii publici nu au avut pregatirea, experienta si priceperea detectarii unor falsuri care, de cele mai multe ori, sunt aproape perfecte. Daca, in unele situatii, nici specialistii in domeniu nu s-au putut pronunta pe loc asupra legalitatii unor acte, este absurd sa se ceara notarilor acest lucru", se mai arata in comunicatul UNNPR.
Reactia notarilor publici vine in urma publicarii unor articole de presa care-i incrimineaza, acuzandu-i ca nu de putine ori sunt complici cu infractorii, avand ca scop obtinerea unor castiguri consistente. Un exemplu in acest sens este notarul caruia politistii i-au confiscat 25.000 de euro, comisionul incasat dupa ce a autentificat vanzarea unei vile in Cotroceni cu suma de 425.000 de euro.
14 persoane au fost arestate miercuri de judecatorii Tribunalului Bucuresti, intr-un dosar privind inselaciuni imobiliare prin folosirea de documente falsi