MIRCEA CĂRTĂRESCU: "Nu nişte amărâte de subiecte de Bac fac cultura română, ci cărţile, ceea ce există dincolo şi dincoace de învăţământ".
Mare scandal mare la Bacul de anul acesta în privinţa subiectelor pentru literatura română. Ministrul învăţămîntului, se spune în articole înfierante, cu un iz stăruitor de „România Mare“, i-ar fi dat afară din cultura română pe Caragiale, Creangă sau Călinescu pentru a-i înlocui cu discursurile lui Jonathan Scheele, raportul comisiei „Tismăneanu“ şi Ghidul cetăţeanului român în Uniunea Europeană. Nu se ştie de ce în toată povestea asta sunt amestecate, absolut fără nicio legătură, numele meu şi al lui Andrei Pleşu, daţi exemplu stăruitor de decadenţă (probabil) a literelor româneşti de azi faţă de marile epoci trecute. Pur şi simplu, Pleşu şi cu mine suntem siliţi să venim „la pachet“ cu comisia „Tismăneanu“ şi celelalte.
Acum, nici Adomniţei nu e o lumină. Că a atins în alegerea subiectelor de Bac puncte sensibile ale extrem de iritabilei noastre stime de sine ar putea fi interpretat şi ca un act de curaj, dar declaraţia sa că, prin subiectele de la Bac, „se cultivă dimensiunea europeană a României, şi nu spiritul îngust şi dogmatic al altor vremuri“, este, prin ambiguitatea ei, gaz turnat peste foc absolut gratuit. La o citire superficială, poţi înţelege că Eminescu sau Caragiale reprezintă spiritul îngust şi dogmatic al altor vremuri, şi nu criticii protocronişti şi naţionalişti din perioada comunistă la care se referea, de fapt, Adomniţei, şi care sunt exact cei ce protestează azi, cu cât mai vehement, cu atât mai ridicol. Căci totul nu e decât o falsă problemă, un sofism exploatat în stil melodramatic (vai, ni-l iau pe Eminescu! ne lasă fără Caragiale! lasă tineretul pradă lui Cărtărescu, lui Pleşu şi maneliştilor!) de către cei care încă-l includ în manualele şcolare pe Adrian Păunescu şi care, în lo