Doctorul, chiar dacă are deja în palmares două înfrângeri în alegerile pentru Capitală, mai încearcă o dată să transforme simpatia de care se bucură în rândul bucureştenilor într-un mandat de primar general. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Şansele lui sunt mari şi de această dată. Sondajele îl cotează pe prima poziţie, cu 32%-36%, chiar dacă se înregistrează o tendinţă de scădere.
Istoria unei candidaturi controversate
Cea de-a treia sa candidatură a surprins pe toată lumea. Înainte de începerea campaniei, el declarase în mai multe rânduri că nu mai este interesat de Primăria Bucureştiului şi că nu va mai candida încă o dată, motivând că nu este perdantul de serviciu al PSD.
Totuşi, s-a răzgândit. Intenţia lui Oprescu de a intra în cursa pentru Capitală a apărut în contextul luptelor interne din PSD dintre Geoană şi Iliescu, mai precis în momentul în care Marian Vanghelie îşi pregătea propria candidatură la Bucureşti. Pentru a bloca această candidatură, aripa Iliescu l-a încurajat pe Oprescu să candideze chiar şi sub titulatura de independent.
Când Vanghelie a fost schimbat cu Miron Mitrea, Iliescu a făcut din nou presiuni pentru desemnarea favoritului său. Calculul său era simplu: dacă Oprescu câştigă Capitala, va putea prelua lejer, prin intermediul acestuia, şefia PSD. Orgoliul de a dovedi celor care s-au opus candidaturii sale că are şanse la primărie l-a făcut pe Oprescu să-şi menţină hotărârea de a intra în cursă, chiar şi atunci când PSD l-a desemnat pe Cristian Diaconescu candidat oficial la Capitală şi exista riscul ca votanţii social-democraţi să se divizeze.
După depunerea candidaturii, Biroul Electoral Municipal a constatat că există nereguli cu privire la câteva mii de semnături de susţinere pentru Oprescu. Tribunalul Bucureş ti a întărit decizia BEM de invalidare a candidaturii. Cu