MIRCEA CARTARESCU: "Nu niste amarate de subiecte de Bac fac cultura romana, ci cartile, ceea ce exista dincolo si dincoace de invatamant".
Mare scandal mare la Bacul de anul acesta in privinta subiectelor pentru literatura romana. Ministrul invatamintului, se spune in articole infierante, cu un iz staruitor de „Romania Mare“, i-ar fi dat afara din cultura romana pe Caragiale, Creanga sau Calinescu pentru a-i inlocui cu discursurile lui Jonathan Scheele, raportul comisiei „Tismaneanu“ si Ghidul cetateanului roman in Uniunea Europeana. Nu se stie de ce in toata povestea asta sunt amestecate, absolut fara nicio legatura, numele meu si al lui Andrei Plesu, dati exemplu staruitor de decadenta (probabil) a literelor romanesti de azi fata de marile epoci trecute. Pur si simplu, Plesu si cu mine suntem siliti sa venim „la pachet“ cu comisia „Tismaneanu“ si celelalte.
Acum, nici Adomnitei nu e o lumina. Ca a atins in alegerea subiectelor de Bac puncte sensibile ale extrem de iritabilei noastre stime de sine ar putea fi interpretat si ca un act de curaj, dar declaratia sa ca, prin subiectele de la Bac, „se cultiva dimensiunea europeana a Romaniei, si nu spiritul ingust si dogmatic al altor vremuri“, este, prin ambiguitatea ei, gaz turnat peste foc absolut gratuit. La o citire superficiala, poti intelege ca Eminescu sau Caragiale reprezinta spiritul ingust si dogmatic al altor vremuri, si nu criticii protocronisti si nationalisti din perioada comunista la care se referea, de fapt, Adomnitei, si care sunt exact cei ce protesteaza azi, cu cat mai vehement, cu atat mai ridicol. Caci totul nu e decat o falsa problema, un sofism exploatat in stil melodramatic (vai, ni-l iau pe Eminescu! ne lasa fara Caragiale! lasa tineretul prada lui Cartarescu, lui Plesu si manelistilor!) de catre cei care inca-l includ in manualele scolare pe Adrian Paunescu si care, in loc