Numărul tranzacţiilor imobiliare ilegale a atins cote fără precedent, aducând, lunar, reţelelor de escroci profituri de milioane de euro. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Tranzacţiile imobiliare ilegale au atins cote fără precedent în întreaga ţară. Prima în top este Capitala, unde reţelele de infractori obţin, lunar, profituri de milioane de euro, fiind vizate cu precădere imobilele şi terenurile din zonele rezidenţiale.
Potrivit unui bilanţ al poliţiei, numărul persoanelor care, în primele cinci luni ale acestui an, au fost lăsate fără case sau terenuri de către astfel de escroci l-a egalat pe cel al păgubiţilor din tot anul trecut.
„Suntem convinşi că, la finele lui 2008, am putea avea un număr dublu sau chiar triplu de dosare faţă de anul trecut. Motivul: grupările infracţionale de acest gen se înmulţesc pe zi ce trece, deoarece reuşesc «să cumpere» din ce în ce mai uşor serviciile unor funcţionari publici din cadrul primăriilor sau al oficiilor de Cadastru de la care, în schimbul a maximum 10.000 de euro, primesc chiar actele de proprietate ale unor imobile, în original. În plus, au apărut precum ciupercile după ploaie falsificatori profesionişti de acte, majoritatea tineri, cu vârste de până la 19 ani“, au precizat judiciarişti din cadrul Poliţiei Capitalei.
Complici: notari, funcţionari publici şi agenţi imobiliari
Potrivit poliţiştilor, „reţeta perfectă“ a unei fraude imobiliare profitabile este atragerea în cadrul unei astfel de grupări nu doar a unor funcţionari, ci şi a unor reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare şi chiar a notarilor publici.
„În 40% dintre cazuri, dosarele au fost declinate Parchetului Curţii de Apel Bucureşti - singura care-i poate ancheta pe cei din urmă - pentru că există informaţii certe că infractorii au avut complici notari, care, culmea, au birourile în centrul