Prima ligă de fotbal engleză câştigă mai mulţi bani ca niciodată, dar asta nu înseamnă că a devenit şi o industrie mai profitabilă pentru patroni Cele mai prestigioase cluburi de
Prima ligă de fotbal engleză câştigă mai mulţi bani ca niciodată, dar asta nu înseamnă că a devenit şi o industrie mai profitabilă pentru patroni
Cele mai prestigioase cluburi de fotbal se transformă tot mai mult în "active-trofeu" ale miliardarilor care vor mai degrabă un câştig de capital decât un profit anual mare.
Cea mai bogată ligă de fotbal din lume, Premier League, a generat în 2006-2007 venituri de 1,5 miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de euro), cu 11% mai mult faţă de sezonul anterior. Dar asta nu înseamnă că cele mai bune cluburi de fotbal engleze au "tradus" creşterea veniturilor într-un profit mai mare. Sumele-record cheltuite pe salariile jucătorilor şi pe transferuri au dus la o scădere a profitului operaţional în 2006-2007, arată studiul anual al finanţelor din fotbal, realizat de firma de consultanţă Deloitte.
Patronii cluburilor engleze au dat în total pe salariile fotbaliştilor 969 milioane lire sterline în 2006-2007, cu 13% mai mult faţă de anul anterior, iar în 2007-2008 suma va trece probabil pentru prima oară de 1 miliard de lire sterline. Dar cheltuielile au fost probabil influenţate şi de faptul că Premier League are un nou contract pe trei ani pentru drepturile de difuzare a meciurilor, care valorează 1,7 miliarde de lire sterline şi care a intrat în vigoare în august anul trecut. Astfel, veniturile cluburilor din Premier League pe sezonul 2007-2008 sunt estimate la 1,9 miliarde de lire sterline.
Profitul vine abia la vânzare
"Cea mai importantă strategie pentru realizarea unui profit dintr-un club de fotbal pare să fie valoarea brandului şi aprecierea activelor pe termen lung", spun specialiştii de la Deloitte.