Cheltuielile totale pentru construcţia gazoductului sunt estimate acum la 7,9 miliarde de euro Rămasă încă la faza de proiect, conducta Nabucco, care ar urma să asigure României o
Cheltuielile totale pentru construcţia gazoductului sunt estimate acum la 7,9 miliarde de euro
Rămasă încă la faza de proiect, conducta Nabucco, care ar urma să asigure României o alternativă la dependenţa de gazele naturale ruseşti, devine pe zi ce trece tot mai costisitoare.
Estimările privind costurile realizării gazoductului Nabucco, care va transporta gaze naturale din zona Caspică în vestul Europei, au crescut de la 5 miliarde de euro la 7,9 miliarde de euro, în principal din cauza avansului preţului oţelului, a anunţat consorţiul care dezvoltă proiectul.
Nivelul de 5 miliarde de euro se baza pe un studiu de fezabilitate efectuat în 2005. "De atunci, cotaţia ţiţeiului a crescut de peste două ori, fapt care a condus la majorarea preţurilor pentru toate sursele de energie. În plus, există o cerere mare de oţel, pe fondul numărului important de proiecte mari şi al interesului companiilor de oţel de a profita de această cerere", a declarat directorul Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, potrivit Mediafax.
El a adăugat că economia şi competitivitatea proiectului nu vor fi afectate, pentru că preţurile ridicate la energie indică faptul că Nabucco este necesar şi că veniturile sale din activităţile de transport al gazelor naturale vor fi foarte profitabile. Lucrările ar putea începe abia în 2010.
Cheltuieli mai mari pentru România
În proiectul Nabucco este implicată şi compania românească Transgaz, fiind unul din cei şase parteneri ai consorţiului care va realiza conducta, alături de OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Directorul general al companiei, Ioan Rusu, ne-a declarat c