Cazul Crulic a dus la demisia ministrului Adrian Cioroianu si la promisiunea noului ocupant al postului de sef al diplomatiei romane, Lazar Comanescu, de a reforma sistemul consular romanesc. Guvernul a aprobat propunerile acestuia si ii da pe mana 6,5 milioane de euro pentru implementarea masurilor concrete pe care MAE le-a stabilit. Reforma consulara are trei directii principale de actiune: implementarea standardelor Schengen, profesionalizarea resurselor umane si modernizarea serviciilor oferite, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu, remisa vineri HotNews.ro. Reforma sistemului consular va incepe saptamana viitoare, printr-o serie de reorganizari interne.
Prin urmare, in MAE a fost creat un post de secretar general adjunct pentru activitati consulare si Schengen. Acesta va avea in subordine doua directii generale: Directia Generala Afaceri Consulare si Directia Generala Schengen.
Implementarea standardelor Schengen va duce la imbunatatirea infrastructurii serviciului consular romanesc, la pregatirea mai buna a personalului consular, la cresterea calitatii serviciilor consulare si la o intarire a relatiei cu comunitatile romanesti din strainatate. Obiectivul este modernizarea serviciului consular, astfel incat Romania sa poata adera la spatiul Schengen in 2011.
Reteaua consulara din Spania si Italia va fi extinsa. Astfel, pana la sfarsitul anului, vor fi deschise trei noi consulate generale - la Bilbao (Spania), Bologna, Cosenza (Italia), doua consulate - la Ciudad Real si Zaragoza - si noua birouri consulare - in Almeria, Bari, Cagliari, Genova, Padova, Rimini, Trento, Venetia, Verona.
MAE are preocuparea cresterii gradului de interoperabilitate cu serviciile consulare ale statelor membre UE.
A doua directie anuntata este profesionalizarea celor care muncesc in sistemul consu