Clădirile a 11 şcoli reabilitate din bani europeni sunt un dezastru, la mai mult de un an de la expirarea termenului de finalizare.
Mii de elevi bucureşteni sunt nevoiţi să înveţe, de doi ani, în clase cu împrumut, după ce clădirile instituţiilor proprii au intrat într-un program de reabilitare, finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Mulţi dintre ei trebuie să parcurgă zilnic distanţe mari, pentru a se înghesui alături de elevii şcolilor-gazdă. Poate şi mai mulţi copii vor fi înscrişi de părinţi în alte şcoli din această toamnă, dacă lucrările nu vor înainta. Este avertismentul formulat ieri, de reprezentanţii părinţilor din respectivele instituţ ii, de directori şi sindicalişti, la o întâlnire organizată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), lângă şantierul Şcolii 311 din sectorul 6.
Acolo, lucrările au început în iulie 2006 şi aveau ca termen de finalizare, iniţial, luna decembrie 2007. De la începutul anului, şantierul a fost însă complet părăsit. Astăzi, lucrările nu sunt nici la jumă tate, estimează reprezentanţii ISMB.
Primăria tace şi reziliază contracte
Părinţii şi profesorii aruncă vina pe Primăria Capitalei, în grija căreia se află banii europeni. Mai departe, primăria pune întârzierea lucrărilor pe seama neseriozităţii firmelor de construcţii.
Deşi niciun reprezentant al municipalităţii nu a participat la întâlnirea de ieri, un răspuns a existat: a fost desfăcut contractul cu firma Global Invest LLC&General Construct&Consult SRL Bucureşti, care gestiona cele 11 şcoli dintr-un prim pachet. Problemele: calitatea proastă a lucrărilor, faptul că şantierele din şase şcoli zac practic abandonate, termene de finalizare depăşite sau imposibil de respectat, având în vedere starea actuală a clădirilor.
O primă şcoală a fost totuşi inaugurată, tot ieri, de prim