Multe dintre apartamentele şi casele spaniole nu sunt branşate la o reţea de gaze naturale Scoasă din uz de majoritatea locuitorilor oraşelor din România, clasica butelie cu gaz îi
Multe dintre apartamentele şi casele spaniole nu sunt branşate la o reţea de gaze naturale
Scoasă din uz de majoritatea locuitorilor oraşelor din România, clasica butelie cu gaz îi ajută pe românii din Spania să gătească şi să se încălzească.
La venirea pe meleaguri iberice, românii au avut parte de o mare surpriză. În ţara mult visată, hiperdezvoltată şi cu apartamente "ca în filme", o mulţime de blocuri nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaz sau de apă caldă. Tradiţionala butelie cu butan este omniprezentă, fiind folosită atât la gătit, cât şi la încălzirea locuinţei sau a apei din boiler. Blocurile mai vechi de 30 de ani nu dispun de ascensor şi de calorifere, iar pentru gătit sunt necesare buteliile.
Fiecare locuinţă necesită 2-3 butelii, care pot fi utilizate la aragaz, la boilerul de apă sau la soba mobilă, necesară încălzirii locuinţei. Multe dintre apartamentele închiriate de români se găsesc în clădirile mai vechi ale oraşelor.
Până la 30 de euro pe zi
În provincia Castellon, patru camioane ale firmei distribuitoare Repsol Butano sunt conduse de români, cărora le revine şi sarcina de a transporta butelia până la uşa cumpărătorului, chiar dacă trebuie să urce pe scări cinci etaje, cu 13 kilograme pe umăr.
Preţul este de 14,1 euro bucata. Gabriel Pătru şi Daniel Florea sunt din Balş, iar Vasile Gica şi Stelian Oprea sunt prahoveni. Anual, fiecare dintre ei vinde aproximativ 32.000 de butelii, însă, în funcţie de anotimp, distribuie de la 70 la 180 de bucăţi pe zi.
Daniel Florea spune că "jumătate din clienţi sunt români", deşi în ultimele luni numărul acestora a scăzut considerabil. "Compatrioţii care şi-au cumpărat