Biserica Ortodoxa Romana este profund implicata in campania electorala, probabil fara voia, ci, mai degraba, prin imprudenta inaltilor sai ierarhi. Permisiunea, experimentala, acordata preotilor de a candida pentru consiliile locale si judetene a avut efecte rapide.
Multi slujitori ai Domnului s-au inscris si in batalia pentru primarii, cu binecuvantarea episcopilor. Unii au fost amenintati ca vor fi dati afara din BOR pentru fortarea deciziei Sfantului Sinod, dar primisera deja aprobarea superiorilor.
Si-uite asa ne-am trezit cu zeci, daca nu sute, de preoti candidati independenti, mai ales prin Moldova. Ce cauta ei in politica? Binele comunitatii, desigur. Nu orice preot a primit aprobarea sa candideze, ne spune purtatorul de cuvant al Bisericii, parintele Stoica.
"E vorba de acei preoti care dovedesc spirit organizatoric si gospodaresc realmente. Si care pot face treaba buna pentru comunitate." Ma intreb si eu, ca o pacatoasa ce sunt, cati dintre acesti preoti gospodari s-au remarcat mai intai prin activitatea legata de Biserica - sa fi facut poate cateheza cu copiii, sa fi predat orele de religie la scoala sau, poate, sa fi organizat un sistem de ajutorare a celor nevoiasi, sa zicem cantine ale saracilor- si abia apoi, prisosindu-le totusi timpul si energia sa fi tintit si o functie publica?
Si apoi, odata intrat in hora politica, cat de independent se poate tine parintele? Politica, fie ea la primarie, in consiliu sau in Parlament, functioneaza dupa aceleasi reguli - negocieri, aliante, ideologie, compromisuri. Se potrivesc ele cu sutana? Si care vor fi criteriile dupa care preotii vor utiliza aceste instrumente ale politicii.
Pe la inceputul campaniei electorale de anul acesta, intr-un sat din Muntenia, un preot, candidat cu aprobare pentru functia de primar, pornise cu Crucea prin sat. La fiecare opri