Maramureşenii câştigă bani din cultivarea şi procesarea grâului şi porumbului şi creşterea porcilor Veniturile proprii ale comunei sunt de şase ori mai mari decât sumele alocate de
Maramureşenii câştigă bani din cultivarea şi procesarea grâului şi porumbului şi creşterea porcilor
Veniturile proprii ale comunei sunt de şase ori mai mari decât sumele alocate de la bugetul de stat.
Şi-a făcut singur dreptate, în cel mai original şi inofensiv mod cu putinţă. Deoarece paznicii săi nu reuşeau să supravegheze eficient furtul producţiei celor 1.200 ha de teren cultivate cu grâu, porumb, cartofi, floarea-soarelui etc., inginerul Ioan Mătieş din comuna Mireşul Mare - Maramureş s-a gândit să renunţe la cei care păzeau şi să le propună sătenilor un troc. "M-am dus într-o duminică în biserică şi le-am spus, în faţa lui Dumnezeu, că ofer recompensă un milion de lei vechi (asta se întâmpla prin 1998) celor care îmi vor telefona că văd pe cineva în lanurile mele. Astfel, fiecare om devenea un potenţial paznic", spune agronomul.
Şi cum mândria e cel mai de preţ lucru al maramureşeanului, era urât lucru să fii prins şi menţionat în biserică despre furt. "Am auzit cu urechile mele nişte săteni care se îndemnau să ia câţiva ştiuleţi din recolta mea. Dar unul din ei le-a spus că nu participă la acest lucru pentru că nu vrea să fie <> în biserică, asta fiind cea mai mare ruşine pe care-o putea suferi".
Evident că au fost şi ţigani care nu au renunţat la acest obicei. Când au fost prinşi, pentru a nu fi raportaţi la poliţie şi a face apoi închisoare, au fost puşi să muncească pentru Mătieş timp de minimum 15 zile, această procedură fiind interpretată de presa acelor vremuri ca "prima închisoare privată din România", povesteşte Mătieş.
"Morile Mătieş", cunoscute în judeţ
Ceea ce face este cunoscut sub numele de Morile Mătieş. A creat un brand