•CE BEM, CE MÎNCĂM
Amestecul de ingrediente din acest produs l-a făcut pe specialistul nostru să îl interzică unor categorii foarte vaste de consumatori. Aproape toate organele pot fi afectate de ingredientele chipsurilor.
Chipsurile Viva cu gust de ardei au în compoziţie “granule de cartofi, amidon din cartofi, fulgi de cartofi, făină de grâu, sare, grăsime vegetală, zahăr, lactoză, potenţiator de aromă glutamat monosodic E 621, ardei pudră 1%, tomate pudră, arome, colorant extract de ardei roşu E 160c, zer pudră, proteină vegetală hidrolizată din soia, dextroză, acidi-fiant acid lactic E 270 stabilizator fosfat tricalcic E 341(iii), antiaglomerant dioxid de siliciu E 55.” Conţinutul mediu în substanţe nutritive pentru 100 grame produs este: “proteine 5,5g, glucide 65g, lipide 23 g, valoarea energetică 489 kcal/ 2050 kj”. Producătorul ne spune că chipsurile conţin “gluten, produse pe bază de soia, produse lactate”.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare descrie produsul analizat: “chipsuri cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbţie lentă, dar şi cu una rapidă (zaharoză, dextroză) imprimînd produsului o încărcătură glicemică ridicată”. Din această cauză pancreasul endocrin al consumatorilor poate avea de suferit din cauză că este forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină. Combinarea acestor glucide cu o cantitate apreciabilă de lipide reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Mai mult, acest amestec determină o densitate energetică foarte ridicată, 489 kcal/ 100 de grame. Chipsurile conţin şi aditivi alimentari din categoria stimulatorilor de gust (E 621), stabilizatorilor E 341(iii), antiaglomeranţilor E 551. Fosfaţii adăugaţi duc la dezechilibrarea balanţei dintre calciu şi fosfor din dietă, împiedicînd fixa