Campania electorală a fost marcată de violenţe între partidele albaneze, care concurează pentru a intra în parlament Cetăţenii macedoneni sunt chemaţi la urne duminică, în cadrul
Campania electorală a fost marcată de violenţe între partidele albaneze, care concurează pentru a intra în parlament
Cetăţenii macedoneni sunt chemaţi la urne duminică, în cadrul alegerilor legislative anticipate, convocate după eşecul de a adera la NATO la summitul de la Bucureşti.
Partidul conservator macedonean, condus de premierul Nikola Gruevski, a convocat acest scrutin după ce NATO a respins candidatura Macedoniei la Alianţă, din cauza opoziţiei Greciei, cu care Skopje are un diferend pe tema denumirii fostei republici iugoslave.
Premierul Gruevski mizează acum pe cota de popularitate a partidului său - peste 30% din intenţiile de vot, conform sondajelor - pentru a-şi consolida poziţia în parlament, unde coaliţia aflată la sfârşit de mandat nu dispune decât de o majoritate fragilă, de 62 de mandate din totalul de 120.
Dispute fără sfârşit
Crizele s-au amplificat însă la Skopje înaintea summitului de la Bucureşti. În martie, Partidul Democratic Albanez (DPA) a ieşit din coaliţia cu partidul conservator, reproşând guvernului că nu a recunoscut independenţa Kosovo.
Un alt partid albanez, Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI), creditat cu 9,2% din intenţiile de vot, vrea să ia locul DPA în viitoarea coaliţie guvernamentală. DPA ar obţine 5,6% din voturi, potrivit sondajelor. Campania electorală a fost marcată de tensiuni interalbaneze în vestul Macedoniei, unde albanezii (care reprezintă circa 25% din cei două milioane de locuitori ai Macedoniei) sunt majoritari.
Preşedintele DUI, Ali Ahmeti, unul dintre fondatorii gherilei albaneze din Macedonia, a fost atacat în apropiere de Tetovo, bastion albanez aflat la vest de Skopje. UE ş