O nouă serie de volume din Colecţia Adevărul va apărea la Târgul de carte Bookfest Scriitorul ocupă funcţia de director la Direcţia de Presă şi Edituri. Acolo, publică un manuscris
O nouă serie de volume din Colecţia Adevărul va apărea la Târgul de carte Bookfest
Scriitorul ocupă funcţia de director la Direcţia de Presă şi Edituri. Acolo, publică un manuscris despre răpirea Bucovinei şi e concediat. Găseşte, în sfârşit, liniştea pentru a putea scrie.
Theodor Constantin compune poezii, nuvele, proză fantastică, scenarii de film, piese de teatru, memorii de călătorie şi cărţi pentru copii, însă genul literar care îl consacră e romanul poliţist şi de spionaj. Primul de acest fel, "La miezul nopţii a căzut o stea", publicat în 1957, înseamnă şi primul succes.
E publicat în ediţii succesive, în tiraje mari, atât în ţară, cât şi în străinătate. E tradus în 16 limbi şi constituie povestea peliculei, din 1959, cu titlul "Secretul cifrului".
L-au consacrat romanele poliţiste
Opera esenţială a lui Theodor Constantin e alcătuită din nouă romane în serie, cu aceleaşi personaje de bază, care se ocupă de activitatea unui trust de spionaj internaţional, "Nebel".
Majoritatea cărţilor din această serie au fost scrise între anii 1965 şi 1973, iar grupajul romanelor se deschide cu "Fiul lui Monte Cristo", pe care îl publică pentru prima dată în 1958, la Editura Tineretului, unde ocupă poziţia de redactor-şef.
Experienţa în domeniul romanului îi dă ocazia lui Theodor Constantin să se dedice unui alt tip de scriitură, şi anume proza fantastică, aducând încă o mostră de talent cu romanul "Casa cu neguri".
Literatura fantastică, dar şi cea poliţistă, cu structuri care permit mai puţin subiecte din sfera propagandismului comunist, îl pun la adăpost pe scriitor de eventualele concesii făcute regimului.
Totuşi, face şi compr