Familia Pătraşcu locuieşte în perimetrul carierei miniere Roşia Jiu, pentru că nu are încă unde să plece. Sursa: Alin Ion
Satul Roşia Jiu, comuna Fărcăneşti, judeţul Gorj, arată ca şi când ar fi fost lovit de o catastrofă. Sute de gospodării au fost înghiţite de dinţii de oţel ai excavatoarelorgigant aflate în căutarea cărbunelui. Toţi oamenii din perimetrul carierei miniere Roşia Jiu au fost strămutaţi în diverse locuri din judeţul Gorj. Doar Aurelia Pătraşcu, în vârstă de 78 de ani, şi soţul ei, Petre, de 77 de ani, trăiesc în continuare în satul care a fost înghiţit de carieră.
Aurelia Pătraşcu are două case în satul Roşia Jiu, moştenite de la părinţi. În una dintre ele locuieşte. În locul celor două gospodării, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia s-a angajat, în anul 2000, să construiască o casă mai mare în cartierul Primăverii din Târgu- Jiu, care ar fi trebuit terminată în anul 2002. Locuinţa nu este finalizată însă nici până astăzi. Prin urmare, spune bărbatul, familia lui nu are unde să se mute.
Lucrările miniere se apropie de casă
Locul unde cei doi bătrâni îşi duc existenţa este ca o insulă. Drumul se termină imediat după casa familiei Pătraşcu. Gospodăria este înconjurată de excavatoarele care fac un zgomot infernal zi şi noapte. „Suntem singurii care am rămas aici, înconjuraţi de şapte excavatoare zgomotoase. Nu ştiu cât vom mai putea să stăm, fiindcă terenul de pe marginea carierei a început să se deplaseze“, ne-a spus Aurelia Pătraşcu.
Stâlpul de electricitate de la poarta casei familiei Pătraşcu este rupt, iar cablul care alimentează locuinţa cu energie electrică este susţinut de creanga unui dud, care şi acesta s-a înclinat foarte mult. Casa în care încă mai locuiesc cei doi bătrâni s-a degradat foarte mult, în ultima perioadă, de când lucrările miniere au avansat şi s-au apropiat