Casele au devenit un lux în România pentru că sunt puţine, în comparaţie cu numărul celor care îşi doresc să fie proprietari. În plus, speculatorii au făcut legea mult timp pe piaţă, dar nici preţurile terenurilor sau ale materialelor de construcţii nu au stat pe loc. Sursa: ReutersSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Cererea foarte mare de locuinţe se ia la trântă în continuare cu oferta foarte scăzută - aceasta este principala scuză a specialiştilor imobiliari atunci când trebuie să explice preţurile mari ale proprietăţilor româneşti.
În afara principiului economiei de piaţă, o serie de factori au dus la creşterea vertiginoasă a preţurilor, astfel încât au depăşit, în unele zone, puterea de cumpărare a clienţilor. O contribuţie considerabilă au şi speculatorii imobiliari, care au profitat din plin de tradiţia românilor de a fi stăpâni pe acoperişul de deasupra capului şi au supralicitat. În mare măsură, ei au fost ajutaţi şi de ritmul de construcţie al clădirilor noi, deosebit de lent până acum doi-trei ani, când au apărut primele proiecte imobiliare.
Creşterea cererii a fost încurajată şi de bănci, spun unii specialişti din domeniu. Fluctuaţia preţurilor este pusă, de asemenea, pe seama maturizării pieţei. „La fel s-a întâmplat şi în alte ţări din estul Europei - preţurile au ajuns la un nivel maxim, după care s-au stabilizat sau au scăzut uşor. La noi, până la echilibrarea cererii cu oferta, acestea ar putea să mai crească“, susţine George Dimitriu, director adjunct agenţia Pyf Real Estate.
În cadrul serialului „România, ţară scumpă“, EVZ şi-a propus să analizeze astăzi cauzele care au dus la explozia preţurilor în sectorul imobiliar.
„Decât cu chirie, mai bine stăpân în casa mea“
Acest principiu moştenit din perioada comunistă, accentuat după căderea regimului şi numeroasele privatizări,