Anumite ceaiuri şi alimente ajută la eliminarea sărurilor şi toxinelor
O dietă cu puţine calorii duce, prin compensaţie, la reţinere de apă
O dietă săracă în calorii şi viaţa sedentară sunt principalii vinovaţi pentru retenţia de apă. Organismul corectează singur dezechilibrele hidrice, dar retenţia de apă poate avea mai multe cauze sau poate fi semnalul unei afecţiuni netratate la timpul potrivit. În special vara, când nevoia de hidratare a organismului este mai intensă decât în alte perioade ale anului, poate apărea fenomenul retenţiei şi la persoane care nu s-au mai confruntat cu această problemă.
Cum cel mai bine este să previi decât să tratezi, specialiştii în nutriţie şi fitness spun că organismul nu va reţine mai multe lichide decât are nevoie dacă sunt respectate câteva reguli ale echilibrului hidric. Totul porneşte de la alimentaţie şi sport. O dietă bogată în alimente benefice pentru digestie- iaurt, cereale integrale, orez brun, varză – va favoriza şi eliminarea lichidelor în exces. Nu trebuie ocolite nici plantele diuretice, ca ghimbirul şi păpădia, care pot fi ingredientele minune pentru ceaiuri răcoritoare.
Fără sare şi zahăr
Sarea este unul din factorii care favorizează reţinerea apei în organism. Specialiştii ne sfătuiesc să ascundem solniţa şi să eliminăm din meniu alimentele tentante pe perioada vacanţei, dar care abundă în sare: hot dog, măsline, alune prăjite, murături sau alimente congelate. Putem alege sosuri de soia, ketch-up, carne sau brânză. Nici zahărul nu este un aliat al eliminării apei din organism. Prea mult dulce poate creşte nivelul de insulină şi scădea capacitatea organismului de a elimina sodiul. Trebuie evitate cerealele îndulcite, prăjiturile, toppingurile de îngheţată şi băuturile carbogazoase.
Chiar dacă vara scade pofta de mâncare, trebuie să avem grijă să mâncăm puţin şi des pentru că o diet