Candidatii la alegerile de duminica, cel putin in Bucuresti, s-au dovedit destul de matinali. La fel, mare parte dintre personalitatile politice au preferat sa mearga la urne in prima parte a zilei.
A fost o defilare interesanta si plina de invataminte, a carei vedeta a devenit, surprinzator, premierul Calin Popescu Tariceanu, desi n-a fost primul votant si nici nu candideaza.
Exista informatii, confirmate de cel putin un membru al biroului sectiei de votare, ca premierul ar fi votat in baza cartii de alegator, ceea ce este ilegal.
Apoi, Calin Popescu Tariceanu a incalcat secretul votului aratand stampila de pe unul dintre buletine unui oficial al sectiei pentru a fi sigur ca tusul s-a imprimat suficient de bine. Potrivit legii, buletinul ar fi trebuit anulat imediat, iar premierul ar fi trebuit sa voteze din nou. Nu s-a intamplat asa, buletinul cu pricina a ajuns in urna si acum, evident, nu mai poate fi identificat pentru a fi anulat.
In final, Calin Popescu Tariceanu a spus, in transmisie directa fiind, ca a votat echipa liberala, ceea ce, cu siguranta stia si el, reprezinta campanie electorala interzisa cu desavarsire in ziua alegerilor.
Neregulile sunt extrem de grave prin semnificatiile lor. Am vazut, in primul rand, neglijenta lui Calin Popescu Tariceanu, o neglijenta impardonabila pentru un premier care ar trebui sa fie un exemplu, cu atat mai mult cu cat guvernul este chiar organizatorul alegerilor. O neglijenta vecina cu sfidarea legii si a electoratului, atitudine care ne aduce aminte de faptul ca sotia premierului a chemat acasa politia atunci cand a avut nevoie de o noua carte de identitate.
Neregulile privind cartea de alegator si secretul votului ar fi impus reactia prompta a membrilor sectiei de votare care insa, fie paralizati de functia votantului, fie ignoranti, n-au impus intr