La fel ca in Romania, si in Ungaria sau Bulgaria alegerile locale au fost dominate de teme economice, dar in conjuncturi politice diferite. Cum s-au desfasurat campaniile electorale in tarile vecine? Vladimir Bereanu, corespondentul BBC la Sofia, János Moszkovics, ziarist la postul public mahiar de radio si Alison Mutler, corespondenta Associated Press la Bucuresti au analizat, la Discutia Saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC, alegerile locale din cele trei tari din Europa Centrala si de Est.
La alegerile locale din Ungaria, desfasurate in octombrie 2006, rata de participare a fost de 53%La alegerile locale din Bulgaria, desfasurate in octombrie 2007, rata de participare a fost tot de 53%. “Rata reala a fost de vreo 56-57%, deoarece listele de alegatori erau vechi si asta inseamna ca foarte multi din acesti alegatori sau au decedat, sau erau in strainatate. Deci, realmente, au participat probabil vreo 56%” explica Vladimir Bereanu, corespondent BBC la Sofia.
Doua teme vedeta in 2004, anticoruptia si colaborarea cu securitatea, au disparut in campania electorala din 2008 din Romania. Alison Mutler, corespondenta AP, crede ca partidele au considerat “uzate” cele doua tema. “Oamenii s-au obisnuit sa vada preoti colaboratori, politicieni”, spune corespondenta AP. Pe de alta parte, crede Mutler, “in Romania nu se mai poate spune ca un guvern sau altul este legat de coruptie si ceilalti sunt niste ingeri imaculati”.
Ungaria 2006 – alegeri locale sub semnul minciunii
János Moszkovics, ziarist la postul public maghiar de de radio: “A fost o campanie destul de agresiva, destul de apriga dat fiindca ca marea si singura tema a campaniei electorale a fost discursul din mai al premierului, tinut imediat dupa alegeri in fata parlamentarilor socialisti, dupa alegerile parlamentare din mai 2006. Discursul premie