"Ar trebui sa dam mai multa importanta educatiei muzicale a copiilor. I-am opri sa duca o viata dezordonata si sa alunece catre droguri"
Prof. dr. AUREL ROMILA
* Despre muzica usoara si clasica, despre folclor, manele si actiunea lor asupra comportamentului omenesc *
"Relaxarea e buna numai in masura in care duce la o mai buna concentrare"
- Domnule profesor, am discutat cu alt prilej despre importanta muzicii clasice in realizarea si mentinerea echilibrului psihic. Insa exista si alte genuri muzicale, pe care nu le-am abordat atunci. Va propun deci sa extindem tema discutiei noastre.
- Fara a avea intentia sa ma lansez intr-o expunere didactica, trebuie totusi sa clarificam de la bun inceput cateva notiuni, pe care le vom utiliza in continuare. Psihicul omenesc este un aparat complex, foarte sensibil, foarte fragil. Analizandu-i structura, Freud a emis mai intai teoria ca el se compune dintr-o parte constienta si din inconstient. Asta stie cam toata lumea. Mai putin cunoscut este faptul ca, ulterior, insusi Freud n-a mai fost satisfacut de aceasta impartire. Dupa anul 1920, el a anuntat existenta a trei componente: supraego (caruia i-a atribuit valorile culturale), ego si inconstient. Reflectand de-a lungul timpului la o posibila sistematizare si resistematizare a acestei alcatuiri complicate a psihicului, eu am ajuns la concluzia ca prefer sa vorbesc despre ego si sine. Egoului ii revine functia de organizator spiritual al psihicului, el e acela care elaboreaza un plan de existenta, cu scopuri, cu obiective, cu etape. Sinele inglobeaza inconstientul si o parte din valori, avand si un nivel inferior, instinctiv-corporal, neurologic etc. El constituie o baza psihologica subordonata egoului, cu toate instrumentele necesare pentru a-l servi, cel mai de jos fiind corpul. Daca sinele nu e bine organizat in decursul