Mii de crescatori germani de vite sunt, de saptamana trecuta, in greva. Laptele se acreste, insa si fermierilor li s-a acrit. Boicotul laptelui, declansat de Uniunea crescatorilor germani de vite (BDM) atrage zilnic noi revoltati impotriva actualului sistem de plata si normare a livrarilor de lapte. Li se alatura fermieri din Austria, Belgia si Olanda, care justifica boicotul, prin „legitima aparare”.
„Nu vom mai livra lapte, pana cand politicienii si comerciantii nu ne vor face propuneri acceptabile”, declara Stafan Mann, vicele BDM.
Legea discounturilor
In disputa pentru preturi la lapte mai mari, fermierii sunt sustinuti si de ministrul federal al agriculturii, Horst Seehofer (CSU). Intr-o declaratie facuta ziarului Welt am Sonntag, el a afirmat ca „40 de centi pe litrul de lapte sunt justificati”.
Si anul trecut, fermele mici si-au acoperit cu greu costurile de productie, in 2008 aceasta a devenit imposibil, a mai explicat Seehofer. Pe consumator, aceasta crestere l-ar afecta cu 3,20 euro/luna.
Fermierii nu cedeaza insa, cer un pret de baza de 0,43 euro/l de lapte, fata de actualul 0,28-0,34 euro/l, pe care il incaseaza de la angrosisti. Problema este ca distribuitorii comerciali si magazinele discount fac enorme presiuni asupra pretului, pentru a-si atrage clientii, cu marfa cat mai ieftina.
Preturile in ascensiune libera la energie si petrol apasa si ele asupra producatorilor „laptelui nostru cel de toate zilele”.
Costuri si subventii
13.000 de euro a pierdut, in saptamana de greva, un fermier din Heidenau si ca el sunt alte cateva mii. El explica exact, cat il costa producerea unui litru de lapte in crescatoria sa de vaci: „Hrana de baza: 7 centi, aditivi la hrana: 9 centi, munca in ferma 6,5 centi, cheltuieli de reproducere a vitelor, medicamente si medic veterinar: 2 c