Medicii de familie nu mai pot prescrie medicamente gratuite si compensate pe vechile retete. Asa au decis oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), potrivit carora noile formulare introduse, de ieri, contin denumirea comerciala a medicamentului si nu cea comuna internationala. In plus, retetele actuale sunt in acord cu cerint ele Uniunii Europene si pot fi folosite si de cetateni straini aflati in Romania, sustin specialistii din Ministerul Sanatatii.
„Singurele retete «de tip vechi» care vor mai fi admise in farmacii in aceste zile sunt cele eliberate inainte de 1 iunie si care au o valabilitate de 30 de zile“, avertizeaza oficialii CNAS.
Potrivit acestora, medicii de familie pot ridica noile formulare de la casele judetene de asigurari de sanatate.
Compromis intre substanta activa si denumirea comerciala
Concret, pe noile formulare, medicii trebuie sa scrie denumirea comerciala a medicamentelor. Daca pacientul nu gaseste medicamentul prescris in farmacie, il poate inlocui cu un altul, cu aceeasi substanta activa, doar daca medicul de familie a consemnat pe spatele retetei faptul ca bolnavul si-a dat acordul pentru asta.
„Pe verso, medicul trebuie sa consemneze ca pacientul este de acord ca medicamentele sa poata fi schimbate in farmacie daca acestea nu se gasesc pe stoc ori sunt prea scumpe. Fara acest acord scris, farmacistul nu poate inlocui medicamentele“, ne-a declarat Cristina Calinoiu, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).
Evenimentul Zilei Medicii de familie nu mai pot prescrie medicamente gratuite si compensate pe vechile retete. Asa au decis oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), potrivit carora noile formulare introduse, de ieri, contin denumirea comerciala a medicamentului si nu cea comuna internationala