Criza de personal poate fi depasita numai daca va fi gasita o cale prin care angajatorii si recruiterii vor incepe sa foloseasca resursele din intreaga lume si nu se vor limita doar la angajatii din tarile Uniunii Europene.
"Nu exista indeajuns de multe persoane in lume ca sa ocupe toate slujbele care exista, iar acest trend nu se va schimba pana in 2015. Cand vorbesti despre recrutare, care este o industrie de 20 de miliarde de dolari in lume, businessul nostru a crescut cu 15% pe an in fiecare an in ultimii zece ani pentru ca este foarte greu sa gasesti talente", este de parere Doug Bugie, CEO al Antal International Network, companie multinationala specializata in recrutarea pentru pozitii manageriale.
El adauga ca, in general, companiile nu platesc taxele ce tin de recrutare pentru a aduce in firma pe domnul sau doamna "Mediocru". "Companiile ne platesc ca sa-i gasim pe cei mai buni 10% din fiecare categorie, iar astfel de angajati au multe optiuni. De aceea, este nevoie de abilitati de negociere si sofisticare pentru a-i convinge sa se mute. Sunt companii care angajeaza pana la 10.000 de oameni pe an si absorb resurse enorme", spune Bugie, care adauga insa ca, pe multe piete, afacerile mici si mijlocii sunt mult mai atractive pentru tineri decat companiile mari.
"In urma cu trei ani daca intrebai un candidat daca vrea sa lucreze pentru o multinationala, iti spunea repede 'da', dar acum sunt mult mai inteligenti si stiu ca au de unde alege. Piata devine din ce in ce mai matura, mai sofisticata, iar candidatii sunt mai pretentiosi, ceea ce este bine pentru companii", spune Bugie.
Pe de alta parte, Irina Vasile, general manager al Antal International Network - Romania, nu vede un sfarsit al crizei de personal de pe piata locala in urmatorii cinci ani. "Proportia de oameni tineri este inca mica si acestia migreaza foarte des. Va