Animalele infestate s-au înmulţit îngrijorător, dar vânătorii nu se arată interesaţi să le doboare Înmulţirea vulpilor turbate a dus la dublarea focarelor de rabie, în judeţul
Animalele infestate s-au înmulţit îngrijorător, dar vânătorii nu se arată interesaţi să le doboare
Înmulţirea vulpilor turbate a dus la dublarea focarelor de rabie, în judeţul Covasna. O soluţie este împuşcarea lor, dar vânătorii nu sunt interesaţi.
Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Covasna este îngrijorată de numărul mare de vulpi turbate din pădurile judeţului. Sunt 26 de focare de rabie în tot judeţul Covasna.
Vânători dezinteresaţi
"Cifra este dublă faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 14 focare de rabie în judeţ", ne-a declarat preşedintele AJVPS Covasna, Laszlo Bela.
Asociaţia încearcă să reducă numărul animalelor purtătoare de rabie, oferind vânătorilor recompense.
Pentru fiecare vulpe împuşcată şi fotografiată, se acordă un premiu de 10 lei. Însă, vânătorii nu mai sunt interesaţi de vânarea acestor mamifere, fiindcă trofeele de vulpe nu mai sunt preţioase.
Drept dovadă, în ultimele trei luni, s-au cumpărat doar 176 de leşuri.Răspândirea rabiei este pusă şi pe seama înmulţirii vulpilor. "Anul acesta, nu au fost ploi şi nici inundaţii, iar vulpile s-au înmulţit. O femelă are câte 6-7 pui. Numărul lor este cu 40% mai mare", ne-a mai spus preşedintele AJVPS Covasna. Boala s-a întins din pădurile judeţului până în sate.
Laszlo Bela spune că rabia a afectat sălbăticiunile pădurii, care vin în contact cu vulpile bolnave. Extinderea focarelor este pusă şi pe seama câinilor ciobăneşti, care nu sunt vaccinaţi antirabic şi umblă în haite prin păduri. În municipiul Sfântu Gheorghe, unde sunt cinci focare de rabie, şi în satele afectate, s-a instituit carantina şi s-au interzis târgurile de animale.
A cu