Un subiect sensibil, care ii afecteaza in mod real pe bucuresteni, este salubritatea. Tema gunoiului a fost, insa, trecuta in plan secund pe agenda campaniei electorale.
Capitala produce zilnic 4.000 tone de reziduuri menajere, cam doua kilograme de locuitor, constata Romania Libera in editia electronica de marti.
Din aceasta cantitate, sistemele de colectare organizate reusesc sa recupereze si sa transporte la gropile ecologice doar 75%.
Dar salubritatea devine tot mai mult un important business, a carui cifra de afaceri sporeste simtitor. Prognozele arata ca in 2010 deja piata salubritatii din Capitala va depasi cifra de 500 milioane de euro, putand ajunge, dupa unele estimari, chiar la 700 milioane de euro pe an.
"Protagonistii gunoiului" din Bucuresti sunt Rosal, REBU, Urban, Romprest si SSB. REBU, care are in spate firma cu capital german RER, este - se pare - cea mai puternica si mai activa. Firmele mari - RER Ecologic Oradea, RER Buzau, RETIM Timisoara, Massoti SRL, Servicii Salubritate Bucuresti, AS Arad s.a. - actioneaza sub o singura bagheta.
Alte firme - cum ar fi Eco Sud, Eco Nord, Eco Nord-Est, SERO Cash, Perfect Ltd., DEI Invest - sunt folosite pentru a participa la licitatii.
Firmele mentionate au incheiat contracte cu primariile din Bucuresti, nu prin licitatie, ci prin incredintare directa care apoi se prelungeste cu acte aditionale.
REBU lucreaza cu Primaria Generala si cateva sectoare, Urban cu sectorul 6, iar Rosal cu sectorul 3. Toate contractele (aditionale) REBU, Rosal, Urban si Supercom in Bucuresti expira in 2009.
In urma cu un an, Primaria Sectorului 1 a contestat monopolul REBU. A incercat sa rupa lantul intelegerilor "zeilor gunoaielor" si a anulat contractul cu REBU, incredintand curatenia stradala firmelor Romprest si Urban (care ulterior s-a