Bancile au facut 50% din tranzactiile de pe Bursa in mai, BCR inregistrand cea mai spectaculoasa crestere.
Intrarile de capital strain si activitatea mai intensa a investitorilor locali au crescut semnificativ rulajele societatilor de brokeraj in luna mai, lichiditatea pe Bursa crescand odata cu majorarea cotatiilor.
Bancile si societatile de brokeraj apartinand unor grupuri bancare au fost cele mai active, ocupand primele sase locuri in topul brokerilor. Per total, bancile au atins o cota de piata de aproape 50% in ultima luna, fata de circa 40% in primele patru luni ale anului.
"Luna trecuta au crescut atat brokerii care lucreaza cu fonduri straine, cat si cei axati preponderent pe retail, ceea ce arata ca au intrat bani si de la straini, si de la investitori locali", spune Valerian Ionescu, directorul departamentului de equity trading din cadrul BCR.
Surpriza lunii mai in topul brokerilor a fost urcarea BCR pe locul al treilea, cu un rulaj de 30 mil. euro, luand in calcul si tranzactiile realizate direct si prin subsidiara BCR Securities. BCR, cea mai mare banca din Romania, a inceput sa opereze direct pe Bursa in luna februarie, odata cu listarea la BVB a actionarului sau majoritar, grupul austriac Erste Bank, indeplinind rolul de market maker pentru titlurile Erste. BCR, care si-a facut departament de trading in banca, se pregateste sa integreze si activitatea BCR Securities.
ING Bank a urcat pentru prima data pe prima pozitie in topul brokerilor in acest an, detronandu-i pe rivalii de la KBC Securities. Cele doua societati de brokeraj s-au distantat puternic de restul competitorilor, cu tranzactii de 62 mil. euro in cazul ING si 56 mil. euro in cazul KBC Securities, aproape dublu fata de urmatorii clasati. Rulajele lor cumulate reprezinta 22% din totalul pietei in luna mai.
Cele doua societati de brokeraj lucr