Regizorul Zelimir Zilnik se apropie de Kusturica prin abordarea problemelor rromilor Aflat la Cluj pentru a participa la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), regizorul Zelimir
Regizorul Zelimir Zilnik se apropie de Kusturica prin abordarea problemelor rromilor
Aflat la Cluj pentru a participa la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), regizorul Zelimir Zilnik a declarat că problema rromilor este la fel de acută în toate ţările din Balcani.
Prezentate la TIFF în cadrul Zilei rrome, "Kenedi se întoarce acasă", "Kenedi: Pierdut şi regăsit" şi "Kenedi se însoară", cele trei filme sârbeşti îl au în centru pe Kenedi, un ţigan care se confruntă cu numeroase probleme sociale. Crescut în Germania, Kenedi Hasani a fost deportat în Kosovo, iar de acolo a ajuns în Iugoslavia după confruntările militare din 1999.
"Problema rromilor este la fel de acută în toate ţările din Balcani. Ei sunt izgoniţi din ţările vestice în mod brutal. Aceste filme le-am realizat fără niciun plan prealabil, m-am inspirat din realitatea înconjurătoare, în special după nişte întâmplări din satul meu natal", povesteşte regizorul.
Zelimir Zilnik urmăreşte în trilogia sa destinul rromului sârb, care ajunge în cele din urmă să se însoare cu un alt bărbat pentru a primi permis de şedere în mult-visata Germanie.
Pentru documentare, regizorul spune că a petrecut luni în şir în rândul comunităţii rrome şi în fabricile unde aceştia lucrează. "Vorbind cu sute de copii rromi, am aflat că aceştia stăpânesc foarte bine tehnicile moderne, de exemplu nu sunt aşa cum îi percepem noi, înapoiaţi", a mărturisit Zilnik.
Întrebat de ce europenii savurează filme sau documentare ce au în centru cultura rromă, cum ar fi peliculele lui Kusturica, iar în realitate îi tratează cu dezinteres sau chiar dispreţ, regizorul a răspuns că, pur şi simplu, rrom