Alegerile legislative anticipate, organizate de Skopje după eşecul aderării la NATO la summitul de la Bucureşti, au fost marcate de violenţe O persoană a fost ucisă, nouă rănite şi
Alegerile legislative anticipate, organizate de Skopje după eşecul aderării la NATO la summitul de la Bucureşti, au fost marcate de violenţe
O persoană a fost ucisă, nouă rănite şi alte nouă arestate după un schimb de focuri între poliţişti şi activişti politici albanezi, într-un sat din apropierea capitalei.
Incidentul armat s-a produs în satul Aracinovo, situat la 10 kilometri nord de Skopje, locuit în majoritate de albanezi. După schimbul de focuri, intrarea în localitate a fost blocată de vehicule ale poliţiei, iar votul a fost întrerupt "din motive de securitate", după cum a declarat şeful Comisiei Electorale, Zoran Tanevski. Votarea a fost întreruptă şi în alte secţii din Tetovo, Gostivar sau Debar.
Ieri, circa 1,7 milioane de macedoneni au fost chemaţi să-i aleagă (din 1.540 de candidaţi) pe cei 120 de deputaţi, cât numără parlamentul de la Skopje. Măsurile de securitate au fost consolidate după incidentele violente din timpul campaniei electorale, din vestul ţării, unde albanezii, care reprezintă circa 25% din totalul populaţiei de două milioane de locuitori, sunt majoritari.
Partidele albaneze se arată cu degetul
Pe parcursul lunii mai, sedii ale Uniunii Democratice pentru Integrare (DUI), partid albanez aflat în opoziţie, au fost vandalizate, iar preşedintele acestuia, Ali Ahmet (unul dintre fondatorii gherilei albaneze din Macedonia), a fost atacat.
Acuzat de aceste violenţe a fost Partidul Democratic Albanez (DPA), care a făcut parte din fosta coaliţie guvernamentală, alături de partidul conservator al premierului Nikola Gruevski, VMRO-DPMNE.
Ambele partide albaneze speră ca, în urma alegerilor, să fie cooptate la guv