Un cerşetor primeşte între 70.000 şi 100.000 de euro pe an Dino Pistolato, directorul organizaţiei Caritas Italia, susţine că banii daţi de pomană cerşetorilor ar putea fi mult mai
Un cerşetor primeşte între 70.000 şi 100.000 de euro pe an
Dino Pistolato, directorul organizaţiei Caritas Italia, susţine că banii daţi de pomană cerşetorilor ar putea fi mult mai bine folosiţi dacă ar fi donaţi bisericii.
Caritas, principala organizaţie umanitară a Bisericii Catolice, îndeamnă populaţia Veneţiei şi turiştii să nu mai dea de pomană cerşetorilor. Ţiganii, majoritatea români, sunt cei care domină această piaţă.
"Nu le mai daţi de pomană cerşetorilor. Aceşti bani alimentează un sistem administrat de organizaţii criminale. Veneţia a devenit un paradis pentru cei care fac din întinsul mâinii o meserie", afirmă Dino Pistolato, citat de "Il Giornale".
Sistemul cerşetorilor este bine organizat. Astfel, studii similare celor de marketing au stabilit ce tip de cerşetor aduce profitul maxim pentru fiecare loc în parte. De exemplu, o femeie tânără cu un nou născut aduce mai mulţi bani în zona Catedralei San Marco, pe când un bătrân cu un handicap vizibil va avea profit maxim la gară.
Un cerşetor primeşte între 70 şi 100.000 de euro pe an, cât un manager de companie multinaţională.
Locul de cerşit se plăteşte
"La Veneţia sunt 30 de locuri unde se poate cerşi. Acestea sunt utilizate prin rotaţie zilnică de către 90 de cerşetori", explică directorul Caritas. "Totalul cifrei de afaceri într-un an este de cel puţin 10 milioane de euro. Când traficul turistic este intens, se pot câştiga şi 70.000 de euro pe zi.", afirmă Pistolato. Câştigul cerşetorilor este ceea ce rămâne după ce plătesc "locul" organizaţiilor criminale locale, 500 de euro pe zi în medie.