Intorcandu-ma asta-seara (adica duminica, 1 iunie), cu Alex Leo Serban, pe langa sediul PDL, ne-am adus aminte ca au fost alegeri si ca la Cluj a iesit PDL-ul pentru ca strigau oamenii la etajul unu si scuturau steaguri. „Ce ciudat. Parca ar fi alegeri in alta tara”, a spus Leo. Drept ii. Suntem in tara TIFF.
Tocmai iesisem de la un film din competitie si infulecasem la botul calului niste aripioare de pui.
Despre „Zona” (regia Rodrigo Pla, productie Spania-Mexic), a circulat prin telefonul fara fir zvonul ca e foarte bun si ca are sanse la un premiu. Prin urmare, era destul de multa lume, suficienta cat sa umple sala de la cinematograful Victoria.
Intr-adevar, „Zona” e un film reusit, care, in ciuda unor note usor fortate care tin de poveste, e o convingatoare cronica – aproape ireala - a unei societati in care diferentele dintre clasele sociale sunt atat de drastice incat anuleaza umanitatea.
Trei tineri saraci patrund intr-o noapte intr-un cartier rezidential relativ autonom, aparat de saracia din jur prin garduri inalte si camere de luat vederi. Ucid o femeie pe care vroiau s-o fure, iar doi dintre ei sunt omorati de locuitorii care, din greseala, ucid si un paznic, acoperind apoi incidentul. Un adolescent, Alejándro, il descopera pe supravietuitor in pivnita vilei si, dupa ce e convins ca e nevinovat, incearca sa-l ajute sa fuga.
Maturii il vor omori pe supravietuitor in bataie, dupa ce seful politiei incheiase o intelegere prin care, in schimbul autonomiei lor, locuitorii accepta sa faca o donatie consistenta politiei.
Mai devreme vazusem un film mult mai reusit, mai interesant si mai original, la care sala de la Victoria nu fusese insa plina. Se numeste „Problema cu tantarii si alte povestiri” si e un documentar realizat de un cunoscut cineast bulgar, Andrei Paunov.
Filmul a fo