Aproximativ 190 de trenuri vechi de metrou vor fi scoase din uz sau modernizate pana in 2014, astfel incat transportul calatorilor bucuresteni sa poata fi asigurat la standarde corespunzatoare de calitate.
In prezent, metrorex are un parc de material rulant format din 450 de vagoane, din care 264 sunt noi, fiind achizitionate de la compania canadiana Bombardier. Ca atare, procedurile de modernizare sau de scoatere din uz vor fi aplicate pentru restul de 186 de trenuri. "La ora actuala efectuam o analiza tehnico-economica, pentru a vedea daca este mai avantajos sa le reconditionam sau daca este mai bine ca Metrorex sa cumpere trenuri noi. Exista sapte sau opt variante prin care trenurile vechi, de tip IVA, pot fi modernizate, acestea variind de la inlocuirea pieselor care prezinta cele mai dese defectiuni, cum ar fi usile, pana la schimbarea motoarelor", a declarat Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom Transport Romania, care are din 2004 un contract de mentenanta cu Metrorex. Contractul, in valoare de 240 milioane euro, cuprinde intretinerea si reparatia trenurilor, precum si a statiilor si a antreprizelor, pe o durata de 15 ani.
Daniel Tudorache, seful Serviciului Material Rulant din Metrorex, a declarat ca in prezent exista in exploatare 150 de vagoane de tip IVA, fabricate la Arad, insa numarul acestora va fi suplimentat cu 30 de unitati, o data cu deschiderea liniei Nicolae Grigorescu-Policolor. Trenurile IVA au fost fabricate in anii ’70, iar cele care circula acum au fost modernizate, astfel ca durata maxima de functionare a fost prelungita pana in 2020. Costul de modernizare a unui astfel de vagon reprezinta pana la 50-60 la suta din pretul unuia nou.
DEFECTIUNE
» Garnitura blocata
Saptamana trecuta o garnitura de metrou s-a defectat si a fost oprita intre statiile Victoriei si Aviatorilor, circulatia desfasu