În urma numeroaselor atacuri la adresa comunităţii româneşti din Italia, presa internaţională manifestă un interes deosebit faţă de români. Controversatele măsuri ale primarului
În urma numeroaselor atacuri la adresa comunităţii româneşti din Italia, presa internaţională manifestă un interes deosebit faţă de români. Controversatele măsuri ale primarului Alemanno vizând imigranţii, în mod particular cei români, "au făcut valuri" nu numai în presa europeană, ci şi pe continentul american.
Martin Seemungal, reporter canadian CBS şi BBC, a încercat să aducă la lumină atât cazurile de integrare ale românilor din Italia, cât şi sentimentul comunităţii româneşti în contextul actual.
,,Teama şi umilinţele la care sunt supuşi românii au devenit parte a lecţiei de integrare şi vreau să surprind pulsul unei comunităţi lovite de valul de xenofobie a italienilor", precizează corespondentul tv. Martin a urmărit îndeaproape criza ţiganilor români din capitala Italiei, dar, în paralel, a surprins şi povestea de succes a unui român stabilit în Peninsulă.
Protagonistul reportajului realizat de Seemungal este Alexandru Cuzmici (41 ani), din Galaţi, alături de soţia sa, italianca Rosalba Roma (37 ani). Aceştia sunt de 4 ani proprietarii unui chioşc de ziare în Piaţa Flaminio din Roma. În opinia reporterului canadian, acest cuplu mixt este ,,un exemplu relevant al succesului, al iubirii neatinse de prejudecăţile societăţii italiene".
Cei doi intervievaţi au afirmat că nu sunt direct afectaţi de starea actuală a lucrurilor, dar manifestă o deosebită îngrijorare faţă de cum sunt văzuţi şi trataţi românii. Alexandru a făcut precizarea că românii sunt un popor de oameni harnici, cinstiţi, cu tradiţie şi valori şi nu pot fi stigmatizaţi doar pentru unele cazuri izolate de infracţiuni, exacerbate şi ridicate la rang de dramă naţională de presa din Peninsulă.